Receptek, avagy főzés, sütés kicsit másként.

     Kedves olvasók!

  Tudom, hogy írásomat kis hitetlenséggel fogják fogadni, sajnos bizonyítani nem tudom, de amit leírok az szóról szóra így történt, és a recepteket magam is mind kipróbáltam, ismerőseim nagy örömére.

   Első receptem, amit az északi-sarki utamon, ahova nagyon fontos teendőim vittek egy 130 tonnás teherhajó fedélzetén, ami egy sarki olajfúró ellátmányát szállította, hallottam egy hajótörött eszkimó vadásztól, aki a megmentése után a hajószakács "produktumát" megkóstolva felajánlotta, hogy megtanítja főzni.
   Ami igaz-igaz, ráfért volna az öreg félvérre, mert amit összekutyult nekünk annak mind halíze volt, akkor is, ha azt netán marha felsálból készítette.
   Az ember nem lehet válogatós egy hajó fedélzetén, a kapitány pedig jó barátja, bajtársa volt az öreg csibésznek, aki csak mosolygott amikor a pincér felszolgálta a tisztikabinban az ételeket.


    Szóval egy kiadós ebéd után, amiből alig bírtunk enni valamit, nagy része a cápák, meg holmi halak eledele lett, akik a hajó farvizén éltek, és elég jól. Az italunk kortyolgatása közben mesélte az öreg az alábbi mesét, ami tulajdonképpen a recept:

   Emlékszem, abban az évben, amikor a tél olyan hideg és hosszú volt, hogy új asszony után kellett néznem. Az új asszony az tudott! Fenséges ételeket készíteni, szépen varrni és elkészítette nekem elsőnek a Nyári sátor a jégtáblákon nevű ételt.

   -Barátom, ha te is el akarod készíteni, tedd azt, hogy kimész a jégmezőkre, vágsz egy lukat a jégbe és lesben állva megvárod, míg egy fóka kidugja az orrát, innen minden vadász már tudja mi a teendője.
   Kivágod a máját, hazafelé szedsz egy kis algát meg moszatot a parti hó alól, ha nincs szárítva otthon és
az egészet apróra vágva összekevered kukoricakenyérrel, két Szula tojással, bálnatejjel. A fókából vagy egy pingvinből levágsz annyi szelet húst, amennyi kunyhót szeretnél készíteni, valamint a hájából vékony szeletekkel kibéleled az edényt.
   A zsírra ráteszed a kukoricakenyér szeleteket, amire felhalmozod a fókamájas keveréket, beborítod fókahússal mintha egy sátor lenne, és az egészet ropogósra sütöd. Barátom! Ha ettél már finomat!
 Kár, hogy megint jött egy kemény hosszú tél  és az asszony... de sebaj, mert a következő asszonyt  is megtanítottam erre a receptre.-

  Na hát én elkészítettem ezt a finomságot, nem egésszen úgy, ahogy a vadász mesélte, de a légenyege az hasonló volt. Némely dolgokat behelyettesítettem a nálunk könnyebben elérhető anyagokkal, a hómezők helyett is a piacra mentem, de te is teheted bátran, ahogy én, mert az eredmény így is fenséges lesz.

   
Hozzávalók (Én 4 kunyhót készítettem):

Annyiszor 2 csirkefelsőcomb (Pingvincomb, vagy fókahús helyett) ahány "kunyhóra" lesz szükséged."
Egy cipó (nem kell, hogy kukoricakenyér legyen, lehet fehér, vagy zsemlekenyér)
2 Szulatojás (lehet baromfi is)
1/2 Liter bálnatej (lehet tehén is)
Egy csomag petrezselyem (moszatot nem tudtam szerezni)
Kis fej hagyma (alga helyett)
1/2 kiló csirkemáj (épp elfogyott a fókamájam)
Annyi szelet kenyér ahány "kunyhó" készül.

őröltbors
diónyi vaj

    Elkészítése:
Beáztatod a cipót tejbe, összegyúrod, sóval borssal, petrezselyemmel, tojással, apróra vágott májjal.
Kivajazod a tepsit, belefekteted a kenyérszeleteket, felhalmozod rá a masszát sátor alakban.
A csirkecombokat kicsontozod, (mehet a levesbe) besózod, és a bőrös felükkel felfelé ráfekteted a masszára. Lecsúszás ellen fogvályóval felül rögzíted.

És a fókák is megmenekültek
     Ha jól csináltad, és jól, mert egyszerű, akkor a vaj a tenger,  a kenyér a jégtábla, és  csirkebőr sátrak lesznek rajta.
     Beteszed a sütőbe és ropogósra sütöd.

        Következő recept: Jön, ha lesz kedvem leírni. :)

 


Örömmel üdvözöllek a "következő" receptemnél, amit kedvem lett leírni!

Gezemice alá Bolognese.

Gyors, finom, és A gyerekek nagyon szeretik.
Hozzávalók:
Tészta
Füstölt vörösáru: parizer, krinolin, virsli, tarja vagy zala.
Paradicsompüré
Sajt










 Tészta sós vízben megfő, leszűr, kitesz egy marékkal a tányérra.
Paradicsompüré, felhígít, megsóz, cukroz, borsoz, esetleg kakukk, oregano, bazsalikom, olívaolaj, tejfel sűrűre főz.
Már toltam, befele mikor eszembe jutott, hogy sajtot nem reszeltem rá
 Párizsi felkockáz, (hidegen) rászór tésztára, körbeönt püré, ráreszel sajt, eheted. :)

Tészta forró, püré forró, parizer, sajt hideg.


Betoltam az egészet!


















 Fohász a Pékbácsihoz.


Kedves Pismányi Pékbácsi!

Péküzlet
A cikket olvasva reménykedve dörzsöltem szét pár könnycseppet a szemem sarkából, hogy esetleg még a hátralévő rövid életemben megkóstolhatok egy igazi kenyeret, 3 kilósat, jó feketére sültet, a repedéseiben bujkáló lisztcsíkokkal.
  Nem tagadom kishitűségemet, mert már letettem arról, hogy megízlelhessek egy igazi Magyar kenyeret, ami 7 nap után is élvezettel ehető, az utolsó morzsák felsejtetik az emberben a következő, friss kenyér isteni ízét.
  Azt a Veknit, aminek egyetlen porcikája sem landol a szemetesben, amiből az ember még a kutyájának is irigyen ad, nem a mostani kenyérgyári végterméket aminek a fele pocsékba megy, és az állatok is fanyalogva nyelik.
  Próbálkoztam magam is sütni magam kelesztette kovászból, energiát nem kímélve, habosra gyúrva kézzel a tésztát, kitanulva a sütőm csínját –bínját, de sajnos (2 évvel ezelőtt, még ment), de mostanság már talán a liszt silánysága miatt nem sikerül, ha meg feszülök sem.
  Ha a fentiekben leírt KENYERET maguknál megvehetem, nem leszek rest elmenni Szentendrére, és megvenni megkóstolni.

Üdvözlettel: Vénosz Tibor





  Töltött zsemle! (mint ígértem "kicsit másként")



Talán mindenki ismeri a túróval töltött mazsolás, cukros, belül puha krémes, kívül ropogós zsemléket.
Na ennek a sós változatát készítettem el a minap.
 Kedvesem jegyezte meg, hogy a töltöttzsemle édes változata után készítsek egy sósat, mert szeretné megkóstolni, és biztosan nagyon jó lehet. Némi gondolkodás után arra jutottam, hogy veszek kevés gombát, és készítek hozzá egy gombamártást is.




Ime a hozzávalók: 
8-10 zsemle
1 csomag túró
5 dg vaj
20-25 dg főtt füstölt tarja
kis csomag bacon
1 fej hagyma
kis doboz tejfel
3-4 dl tej
kis csomag petrezselyem

A gombamártáshoz:
10 dg gomba 
kis fej hagyma
kis húsleves, vagy kocka
kevés petrezselyem
olaj, vagy vaj

Elkészítése:

vajon megpirítom a csíkokra vágott tarját, és a kockára vágott hagymát a csíkokra vágott baconnal,
Tálba túró bele hagymás tarja, petrezselyem, tejfel.
Zsemle kibelez, bele a túrós tálba, összegyur kis sóval, borssal.
Tepsi kivajaz zsemlék megtölt, bele tepsibe, ráönt tejet, reszel sajtot, fektet baconszeleteket a tetejére be sütőbe, készresüt.

Szósz:

Hagyma gomba feldarabol vajon megpirít, mixerrel krémesít, hozzáönt húsleves, bors, só, petrozén.
feltesz rotyogni, összefő, lehúz, bele fél doboz tejfel, ha sűrű, kis tej, vissza felrotyog, és kész is!

 Naggyonfinomlett!
 







1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Király